vineri, 3 martie 2017

Tratamentul Osteoporozei




Tratamentul osteoporozei

Tratament medicamentos

Pe baza examinărilor clinice, în creșterea masei osoase pot fi benefice flavonoizii și biofosfonații. Aceștia din urmă, precum și derivații lor mai moderni, blochează funcția celulelor osteolitice, reducând astfel riscul apariției fracturii osoase.
Utilizarea modulatorilor selectivi ai receptorilor de estrogeni (msre) se bazează pe faptul, că au efect similar cu cel al estrogenilor asupra oaselor, metabolismului lipidic, dar  nu au efect asupra receptorilor de estrogeni aflați la nivelul sânilor sau în peretele uterului. De aici și numele de selectiv.

Deoarece estrogenul blochează osteoclaștii și progesteronul stimulează osteoblaștii și este important în tratarea tulburărilor de ciclu menstrual, respectiv menopauză. Este cunoscut faptul că administrarea de estrogen încetinește sau oprește pierderea masei osoase în menopauză, dar substituția de hormoni în menopauză (HRT – hormone replacement therapy) poate să crească riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și/sau a cancerului de sân, acesta fiind și motivul pentru care nu este recomandat.

Se poate să fie nevoie de suplimentarea calcitoninei, un hormon care este secretat la nivelul pancreasului și care, prin hormonii tiroidieni, prin blocarea activității osteoclaștilor, are efect asupra metabolismului calciului. Din păcate calcitonina își pierde eficacitatea foarte repede (2-3 ani), de aceea se poate administra doar în cazuri bine argumentate.

Fizioterapie




Printre metodele de terapie recomandate, tratamentul prin mișcare ocupă un rol important deoarece putem să moderăm nivelul pierderii masei osoase. Mișcarea regulată, corespunzătoare vârstei și stării de sănătate, nu prezintă un pericol pentru oase, îmbunătățește condiția fizică și starea generală de sănătate. Fizioterapia ameliorează durerea, previne sau modifică deformarea  coloanei vertebrale, îmbunătățește postura și simțul echilibrului. Cheia eficienței este regularitatea aplicării terapiei. Pentru ameliorarea durerilor osoase și musculare se utilizează tratament electronic, împachetare cu gheață, masaj, etc.

Suplimentarea alimentației cu vitamine și minerale:

Necesarul de calciu al organismului diferă în funcție de vârstă.  În general, necesarul de calciu este de 500-600 mg pe zi, dar în anumite situații (sarcină, lăuzie, masa osoasă mică din naștere, etc.) acesta crește până la 1000-1500 mg pe zi. Alimentele bogate în calciu sunt preferabile a fi consumate la prânz. După-masă sau seara trebuie să suplimentăm cu tablete de calciu deoarece, luând în considerare ritmul zilnic al regenerării țesutului osos, calciul luat seara se asimilează cel mai eficient.

Dacă luați mai mult calciu decât este recomandat, acest lucru poate duce la formarea calculilor renali și poate să influențeze în mod negativ absorbția altor substanțe minerale. În tratamentul osteoporozei este recomandată administrarea de 1,5 g de calciu, 600 mg magneziu, 25-50 mg de mangan zilnic. Pentru menținerea echilibrată a metabolismul de calciu și a țesutului osos sunt importante și mineralele: fluorid, magneziu, cupru, mangan și stronțiu.

Pentru absorbția activă a calciului este necesară și vitamina D. Dacă nivelul acestei vitamine nu este adecvat, suplimentarea calciului este mai puțin eficientă. În prevenirea osteoporozei avem nevoie de vitamina D, o doză de 200-400 UI (unități internaționale), adică 25-50 mg pe zi. Din punct de vedere biologic, vitamina D3 ar fi cea mai recomandată în aceste situații.


Deficiența de vitamină C deteriorează compoziția de colagen a oaselor, doza zilnică recomandată fiind de 500 mg.,
Pentru metabolismul osos este neapărat nevoie de vitamina K și acidul folic.

Fosforul este un element important în structura osoasă. Dacă este în exces, blochează încorporarea calciului în oase. În alimentația omului modern există riscul de a introduce în organism prea mult fosfor, de aceea trebuie evitate: băuturile răcoritoare carbogazoase, cașcaval vrac, organe ale animalelor, alimente ce conțin fosfați.
Legat de alimentație, trebuie să fim atenți la trei lucruri: aport adecvate calciu și vitamina D, atingerea și menținerea greutății corporale optimale.


Important de știut

La femei, osteoporoza începe odată cu tulburările de ciclu menstrual, la începutul menopauzei. Îngrijirea corespunzătoare a sănătații femeii aflate în menopauză este cea mai sigură metodă pentru prevenirea osteoporozei.

Cele care suferă de osteoporoză trebuie să-și reamenajeze casa. Este bine dacă îndepărtează pragurile care nu sunt necesare, covoarele pe care se alunecă, trebuie să fie atente la podeaua alunecoasă. În baie, este bine dacă plasați covoare cauciucate și bare de care vă puteți ține. Nu este recomandat să țineți în casă un câine de talie mare, sau să-l scoateți dvs. la plimbare. Este bine să vă gândiți care ar mai putea fi sursle de pericol în casa dumneavoastră și să le îndepărtați.


Dieta vegetariană ajută în multe cazuri la instalarea osteoporozei, din cauza aportului scăzut de calciu, vitamina D și alte vitamine (B12, acid folic).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu